THE DENEME DIARIES

The deneme Diaries

The deneme Diaries

Blog Article

 Bu şekilde yukarıdaki özellikleri ile beraber deneme yazıları ele alınmaktadır. Özellikle geçmişten günümüze ulaşmış çOkay önemli yazarların hafızada yer etmiş güçlü denemeleri bulunmaktadır.

Denemeler, diğer yazı türlerine göre daha serbest bir yapıya sahiptir. Yazar, konuyu serbestçe işleyebilir, konular arasında gezinebilir ve dilini özgürce kullanabilir.

Serbest düşüncenin ifade alanı ve nesrin bir türü olarak deneme, yazarın gözlemlediği ya da yaşadvertığı olay, olgu, durum ve izlediği objelerle ya da herhangi bir kavramla ilgili izlenimlerinin herhangi bir plâna bağlı kalmayarak, deliller getirip kanıtlama yoluna gerek duymadan ve kesin hükümler vermeden, tamamen kişisel görüşüyle serbestçe yazıya döktüğü birkaç sayfayı geçmeyen kısa metinlere denir.

Deneme yazmak için elbette bazı belli başlı kuralların olması gerek vardır. Mesela deneme de yazım türlerinde düşüncenin ispatlanması için kaygıya kapılmaya gerek yoktur. Ya da konuyu anlatırken çOkay iddialı bir konumda olmak gerekmemektedir.

Deneme, ustalık ve deneyim gerektiren bir yazı türü değildir. Fakat deneme yazarı, geniş bir bilgi birikimine sahip olmalıdır. Kendi düşüncelerini özgürce yansıtan bu türün yazarları, farklı düşüncelere de saygı duymalıdır. Ele aldığı konuyu, iç10 ve samimi bir üslupla dile getirmesi, deneme yazarlarının önemli bir özelliğidir.

Anlatım yalın ve akıcı olmalıdır: Deneme, okuyucunun anlamasını kolaylaştırmak için yalın ve akıcı bir dil kullanmalıdır.

Gezi Denemesi: Yazarın seyahat ettiği yerlerin gözlemlerine dayanan, o yerin tarihini, doğal güzelliklerini, kültürünü ve yaşam tarzını anlattığı denemelerdir.

“Senli benli” deneme Fransa’da Montaiqne’le başlamıştır. Bu yazılarda canlı ve içten bir dil kullanılır. Betimlemeye, mizaha ve nükteye oldukça geniş yer verilir.

İnsan önce içindeki sıkıntıyı dağıtmazsa yer değiştirmek daha fazla bunaltır onu: Nasıl ki yerine oturmuş yükler daha az engel olur geminin gidişine. Bir hastaya iyilikten çok kötülük edersiniz yerini değiştirmekle.

Atatürk, Türk ulusuna hayatı sevinçle karşılamanın, yani mutluluğunun yolunu göstermiştir. Bu yolda yürümek, bu uğurda ölesiye savaşmak, devrimleri devrimlerle beslemek Türk aydınına düşen en büyük bir görevdir.

Deneme türü, Antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Antik Yunan'da Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi düşünürler, fikirlerini tartışmak ve felsefi konuları ele almak için denemeler yazmışlardır.

Denemeler, yazarın kişisel sesini ve üslubunu yansıtır. Okuyucu, yazarın yazma tarzı ve kişiliği aracılığıyla yazarla daha yakın bir ilişki kurabilir.

Deneme yazım kuralları arasında yazarın kendi ile konuşması ya da dertleşmesi gerektiği de belirtilebilir. Yazarın anlattıklarını kanıtlama gibi bir strategyı olmamalıdır. Deneme okuyucularının da aynı görüşe katılması gerektiği savunulmamalıdır. ÇOkay akıl da kalan ve unutulmayan deneme türleri bulunmamaktadır.

Düşünceli bir dil: Deneme, yazarın düşüncelerini yansıtmak için kullanıldığından, deneme dili düşünceli bir tarzda yazılır. read more Yazar, düşüncelerini ve görüşlerini detaylı bir şekilde açıklamaya çalışır.

Report this page